h1

Uha uha Saxo Bank

september 26, 2008

På Børsen.dk blev Saxo Bank i går beskyldt for manipulation på nettet. Det var et blogindlæg fra Borgerlig Bums, der havde fundet vej til Børsens spalter. Sagen er, at Saxo Bank har været inde og redigere i artikler om sig selv på Wikipedia – uden at oprette sig selv som bruger. Det som en ansat i banken har gjort, er at fjerne “oplysninger om kritik i medierne af stifterne Lars Seier Christensen og Kim Fournais’ forretningsmæssige fortid, fyringer af ansatte samt bortvisningen og efterforskningen af bankens schweiziske direktør Charles Henri-Sabet. I stedet er der fra computerne tilføjet informationer om Saxo Banks sponsorat af professional cykling og omtale af bankens tilbud inden for aktie- og valutahandel.” (Citat fra Børsen-artiklen).

Det er en ret dårlig sag for Saxo Bank. Jeg mener dog ikke (som den borgerlige bums), at det ‘per se’ er en dødssynd at redigere i artikler om sig selv. Til gengæld må det ikke ske anonymt. På nogen måde. Overhovedet. At det så oven i købet er kritiske – men ikke usande – ting man fjerner, gør det jo blot yderligere interessant.

Som pr-konsulent kan jeg kun bifalde, at Saxo Bank (som beskrevet i denne artikel) har en medarbejder, der overvåger, hvad der bliver skrevet om banken på Wikipedia (og vel i blogs og diverse fora generelt). Det er vel det, man kalder “Issue Management“. Men før de gik ind og rettede i artikler på Wikipedia, burde de nok have sat sig ordentligt ind i sagerne, hvad angår muligheden for at spore disse rettelser. For det er jo bare at gå ind i historikken for artiklen – og så kan man se ip-adresser og alt muligt (ikke at jeg kan se noget ud af den slags – men der er der jo så en masse andre, der kan).

Så egentlig synes jeg, det er lidt amatør-agtigt af banken. Hvis de ville lave rettelser, så burde de have oprettet sig som brugere og derefter have foretaget rettelserne fuldstændigt gennemsigtigt. Og så burde de have haft respekt for Wikipedia, som det opslagsværk, det er; med formål om at give objektive oplysninger af almen relevans. Gør de det, så tror jeg ikke, de havner i Børsen næste gang.

Reklamer

2 kommentarer

 1. Hej Kristian

  Jeg havde håbet på en lidt skarpere analyse og perspektivering end bare “det var dumt” i den her sag. Men du har garanteret haft en travl dag. 🙂

  Jeg er i øvrigt helt enig med dig – det er grænseløst naivt af Saxo Bank, at de tror, at de kan slippe afsted med den slags. Har de ikke hørt om statsministerens nytårstale? Der er næsten altid elektroniske brødkrummer til skumle handlinger…

  Men lad mig i stedet for at dvæle ved deres dumhed stille dig et spørgsmål: hvad sker der med Saxo Banks brand nu? De er blevet beskyldt for manipulation og de fyrer hver 3. medarbejder – flere på en meget hård måde ifølge Politiken (15 min. til at rydde skrivebordet og aflevere parkeringstilladelsen!!). Har de spildt deres sponsorat af Bjarne Riis? Vil det kunne gavne dem nu? Hvordan står de i fremtiden ift. at tiltrække nye medarbejdere, når det bliver nødvendigt? Hvor lang tid går der, før man kan sige Saxo Bank uden at få en dårlig smag i munden?

  Ja, det var en masse spørgsmål, og jeg vil rigtig gerne høre din og dine læseres mening.

  Mvh
  Jesper


 2. Hej Jesper

  Nå, så du er skuffet…. Jamen det skal du da have lov at være. Jeg har nu ikke tænkt mig at vove mig ud i en længere analyse af Saxo Banks brand (selv det er oplagt). Det har jeg ganske simpelt ikke viden nok om virksomheden til. Det man kan sige er dog, at deres “udfordringer” på nettet kun giver ganske små bølgeskvulp i forhold til deres udfordringer generelt.

  Jeg synes dog egentlig ikke, at det er helt rimeligt, at sige, at jeg kun konkluderer, at “det var dumt”. Jeg skriver jo faktisk, hvad jeg synes de BURDE have gjort. Men længere vover jeg mig så heller ikke ud. Og det er helt tilsigtet. Jeg har jo også et job, jeg skal tage hensyn til. På flere måder.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: