h1

Mit liv er i Facebooks hænder

oktober 21, 2008

Eller oplysningerne om mit liv er i hvert fald….

Nu har Datatilsynet endeligt fundet det nødvendigt at tilføje et afsnit under Persondataloven om, hvad der gælder, hvis man offentliggør oplysninger (herunder billeder) på internettet. Der er jo to ting, der er interessant i dette.

  1. Hvad er mine rettigheder i forhold Facebook, hvis jeg selv offentliggør oplysninger eller billeder?
  2. Hvad er mine rettigheder, hvis andre offentliggør oplysninger eller billeder om/af mig?

Datatilsynets artikel var på tide, når man tager i betragtning, at næsten 1.2 million danskere har en profil på Facebook. Og rettigheder i forhold til billed-uploads bliver jo ofte diskuteret. Både i kantinen, når der er lagt billeder ud fra den sidste firmafest – og eksempelvis her i Ekstra Bladet  d. 16. oktober i artiklen Facebook ‘ejer’ 10.000.000.000 fotos (og tallet er 10 millarder). Så det er en del. Jeg selv har nok 300 fotos til at ligge derude. Men jeg har valgt at lukke øjnene for “overgrebet”.

Problemer med retsikkerheden

Men det er generelt et problem med retssikkerheden på de sociale netværk. Jeg har tidligere skrevet en artikel på Kommunikationsforum, der handlede om Facebook-grupper uden for lov og ret. Det tog udgangspunkt i, at jeg havde fundet billeder og adresser på påståede pædofile i Facebook-gruppen Vi kræver en højere straf for seksuelle overgreb på børn. Gruppen havde dengang 44.000 medlemmer, i dag har den 66.000, så jeg kan ikke just påstå, at mine holdninger har dannet skole i nogen henseende der. Men det havde jeg nu heller ikke regnet med….

Når jeg selv lægger oplysninger på Facebook

Spørgsmålet er, så hvordan Persondataloven beskytter os, hvis vi lægger billeder eller oplysninger op på Facebook. Er det så os selv eller Facebook, der har rettigheder til dem? Ja, der er artiklen forholdsvis klar: Jeg har selv offentliggjort dem – så må jeg også sejle min egen sø:

Når du offentliggør billeder af eller oplysninger om dig selv, gør du det samtidig muligt for andre at bruge oplysningerne. Datatilsynet vil som oftest ikke kunne hjælpe dig med at få andre til at slette de oplysninger eller billeder, som du selv har offentliggjort.

Du kan eventuelt påberåbe dig ophavsret til dine billeder – men Datatilsynet kan ikke hjælpe dig med spørgsmål om ophavsret.

Nå. Jamen så ved jeg da det. Og det gælder jo ikke blot billeder. Det gælder også min alder, min adresse, mit telefonnummer, mine interesser, oplysninger om mit arbejde, min familie, hårfarve, politiske orientering og alt muligt andet, som jeg måtte have lagt ud på Facebook. Alt dette er nu i Facebooks (og alle mulige andres?) hænder. Men kan Persondataloven så ikke sørge for, at Facebook ikke videresælger dem? Artiklen er mildt sagt ikke helt klar, men sandsynligvis ikke:

Hvad gælder for de oplysninger, som sociale netværk er ansvarlige for? [Herunder mit navn, adresse og telefonnummer, som jeg jo lige har givet Facebook adgang til at administrere]

De sociale netværk er dataansvarlige for de oplysninger, de behandler i forbindelse med deres administration af din profil.

Danske sociale netværk er omfattet af den danske persondatalov. Det vil sige netværk, der drives af virksomheder, der hører hjemme i Danmark.

Hvis det sociale netværk hører hjemme i et land uden for EU og indsamler personoplysninger fra Danmark, gælder den danske persondatalov i nogle tilfælde.

Hvis indsamlingen af oplysninger i Danmark sker fra et socialt netværk i et andet EU-land, kan det være omfattet af det andet lands persondatalov.

Det relevante er her følgende: “Hvis det sociale netværk hører hjemme i et land uden for EU og indsamler personoplysninger fra Danmark, gælder den danske persondatalov i nogle tilfælde.” Og det særligt relevante er specifikt det næsten grinagtige “i nogle tilfælde“. Hvad pokker skal jeg og de andre 1.2 mio. danskere bruge “i nogle tilfælde” til?

Hvis jeg så kommer i den uheldige situation, hvor det rent faktisk sker, at et de billeder, jeg har oploadet på Facebook ender i en obskur amerikansk fast food-kædes markedsføringsmateriale, så angiver artiklen, at den eneste til at tage affære er mig selv. Jeg skal ringe til Facebook (hvis der er en der har nummeret til Zuckerberg, så læg det gerne i kommentarfeltet. For alle tilfældes skyld):

Hvis du er utilfreds med noget, som et socialt netværk gør som dataansvarlig [eksempelvis hvis Facebook videresælger mit telefonnummer], skal du i første omgang kontakte det sociale netværk og forklare, hvad det handler om. Det gælder også, hvis du ønsker at få din profil slettet – det må du tage op med det sociale netværk, og du skal måske give dem flere oplysninger, så de er sikre på, at du er berettiget til at kræve profilen slettet.

Afhængigt af, hvor i verden det sociale netværk hører hjemme, vil Datatilsynet eventuelt kunne behandle spørgsmålet. Dette kan f.eks. ske, hvis det sociale netværk ikke vil give dig ret i noget, som du kan kræve efter persondataloven.
 

Så efter at jeg altså først givet Facebook ekstra oplysninger, så kan Datatilsynet eventuelt behandle spørgsmålet. Jeg tror hellere, at jeg vil gå ud fra, at når først jeg har lagt mit telefonnummer op på Facebook, så har jeg ingen sanktionsmuligheder i forhold til videresælgelse. Facebook ejer rettighederne. Nå….. Jeg kunne jo også vælge at bruge Berlingskes nye Din By som mit primære sociale netværk. Så er jeg bedre stillet. Både ift. min egen offentliggørelse af egne oplysninger og andres offentliggørelse af mine. For det er underlagt dansklovgivning.

Når andre lægger oplysninger om mig på Facebook

Men hvordan ser det så ud, hvis andre lægger billeder op på Facebook, som jeg ikke synes burde have været distribueret? Ja, her er jeg også alene om at skulle rede trådene ud:

Hvis du ønsker at protestere mod, at en anden person har offentliggjort oplysninger om og billeder af dig på et socialt netværk, er det i første række noget, du skal tage op med den anden person. Du bør kontakte vedkommende. Den person, som har offentliggjort oplysningerne, er ansvarlig for det og skal tage stilling til din protest.

Hvis den ansvarlige ikke vil fjerne oplysningerne – og det er en person, som bor i Danmark – vil Datatilsynet eventuelt kunne hjælpe dig. Datatilsynet kan ikke hjælpe dig med at få fjernet oplysninger, som du ikke kan kræve slettet efter persondataloven. Det kan f.eks. være udtalelser og oplysninger, som er omfattet af ytringsfriheden.”

Fedt. Datatilsynet vil eventuelt kunne hjælpe mig. Så er der da ikke lovet for meget (Her kan du se en specifik artikel fra Datatilsynet om billeder på internettet).

Datatilsynet kunne lige så godt have skrevet: “Internettet er det vilde vesten. And there’s nothing you can do about it. Punktum.”

Kan det virkelig passe, at det er ok for Datatilsynet at skrive så vagt formuleret en redegørelse, om noget der involverer så stor en del af den danske befolkning? I så fald kan man vist konstatere, at udviklingen af lovgivningen har noget svært ved at holde trit med udviklingen af internettet.

Reklamer

One comment

  1. Tankevækkende – og skræmmende!

    Mvh
    JesperSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: