h1

Politiet har ordet i sin mund – men bruger det forkert

februar 8, 2009

De har altså ikke være imponerende gode til at kommunikere hos politiet i den seneste tid. Uanset på hvilken side af Øresund, man kigger. Eller – man kunne også sige, at de med den seneste tids “sprogblomster” har været meget direkte i deres kommunikation i første omgang, for derefter at klumre temmeligt meget rundt i det.

Perle-sagen

Først var der “perle-sagen” i Danmark – hvor politidirektør Hanne Bech Hansen helt uforståeligt valgte at fokusere på, om betjenten sagde perle eller perker – i stedet for blot at bekendtgøre, at uanset hvilket udtryk betjenten brugte, så var det utilstedeligt. Jeg er bestemt ikke sikker på, hvad betjenten sagde – men du har muligheden for at danne dig din egen mening her:

Som du også kan se i klippet, lader indvandreren ikke til at være en forfulgt uskyldighed. Han er i hvert fald en særdeles irriterende forfulgt uskyldighed, og ikke den flinke, rolige unge frisør, som han senere er blevet fremstillet som. Man kan sige: Han er glad for at være på, uanset om vi taler om under eller efter konflikten. 

Derfor burde Hanne Bach Hansen nu alligevel have set mediebølgen komme rullende. I stedet for en klog og besindig politirepræsentant, står man nu tilbage med et generelt indtryk af en påståelig politi-etat med en sjov hat på hovedet. Det er altid nemt at være bagklog – men set i dét lys, så er jeg ikke i tvivl om, at en mere defensiv indgangsvinkel til denne misære havde skabt mindre fokus på sagen.

Abedjævel

Dernæst var der sagen om de to betjente fra Malmø, der sad i en bil i Sverige og talte om en abe-djævel.

Ja, de kan rigtigt i politiet. Denne sag er nu just henlagt med den begrundelse, at de sad i en bil og ikke optrådte offentligt, mens de kom med udtalelserne. Hmm… Men betjentene er dog blevet omplacerede og er efter sigende angerfulde.

Neger Niggersson og Oskar Neger

Og senest kan man nu læse om, at en underviser på Malmø-politiets “internetutbilding“, der  – som den vittige hund han åbenbart er – har opfundet fiktive navne som Neger Niggersson og Oskar Neger til brug for undervisningen.

Konklusion: Proaktivitet ønskes

Nu er det jo ikke politi-tortur, vi taler om. Og vi har – både i Danmark og Sverige – en høj grad af retssikkerhed på alle områder, og dermed også når det gælder politiet. Men når man kigger på de problemer, vi nu har – med visse grupper af etniske minoriteter eksempelvis – så må politiet tage sit ansvar på sig, og erkende, at som en repræsentant for øvrigheden (som skal varetage borgernes interesser) er disse udsagn er helt, helt uacceptable.

Og jeg ved godt, at de ikke helt kan undgås, og at man som betjent sikkert bliver forrået, når der bliver kastet sten og spyttet på en, når man bevæger sig ind i særlige boligområder. Så jeg er sådan set ikke rystet over, at det sker. Men jeg er rystet over at politiledelsen ikke er sig sit ansvar bevidst og får klart og helt utvetydigt givet udtryk for, hvor uacceptable udtalelserne er og efterfølgende taget de forholdsregler, der skal tages for at det ikke sker igen (og for at tilfredsstille både presse og offentlighed). I stedet holder man fast på “Jamen han sagde altså perle – og det har vi sagt i mange år”.

Så om igen Hanne Bech-Hansen – og kom forbi til et kursus, så fortæller jeg gerne, hvad du burde have sagt. Alternativt kan du også bare snakke lidt med formanden for politiforbundet, Peter Ibsen, der sikkert grundlæggende mener det samme som dig, men som forstod at tage lidt af luften ud af ballonen ved at sige at politiledelsen ikke er proaktive nok, når det gælder forebyggelse af racistiske bemærkninger i korpset.

Reklamer

2 kommentarer

 1. Som dansk politiassistent (gennem 25 år) bliver man nogle gange lidt ”træt I ansigtet” over disse idiotiske “sager”.

  Jeg mener selvfølgeligt – som vist flertallet – at man skal tale ordentligt til alle mennesker.
  Også selv om flertallet af befolkningen under de samme givne omstændigheder ikke ville gøre det.
  Men det skulle jo netop være forskellen på politiet og resten af befolkningen.

  Jeg forstår om nogen, at det ikke altid er helt nemt, men det er faktisk lidt ”trist” at læse om politiets fejl igen og igen. Selv om det ikke er tale om deciderede overgreb, så burde vi kunne gøre det bedre.

  Ganske vist går respektløsheden begge veje, men det er jo ingen undskyldning for politiet.

  Det er så ikke fordi jeg selv har nogen som helst respekt for diverse kriminelle af den ene eller den anden art, men derfor kan man jo godt tiltale dem på en ordentlig måde (i de tilfælde hvor man ikke ligefrem skal slås med dem).

  I håb om bedre tider (på begge “sider”)


 2. Hej Palle.

  Jeg er meget enig i dine betragtninger. Jeg er jo heller ikke ude efter politiet og har egentlig også forståelse for, at den slags ting sker – og desuden at små episoder kan blive til store sager i medierne.

  Men netop derfor skal ledelsen kunne håndtere den slags.

  Mvh. KristianSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: